(Cichorium intybus)
Je nenáročná bylina s něžnými nebesky modrými květy.
Sbírá se kořen, nať i květ.Nať se sbírá na jaře. Květ se sbírá především v období června a července a v době před rozkvětem. Ke sběru kořene je vhodný podzim.
Obecně tato bylina podporuje funkci jater, pomáhá regulovat hladinu cukru v krvi. Příznivě působí na funkci srdce a cév. Má blahodárný vliv na látkovou výměnu.
Z natě se připravuje odvar k pití, ale lze také použít jako obklad na kožní obtíže nebo na posílení pleti. Nálev z květů je vhodný například pro bolavé, unavené oči.
Zajímavý je kořen čekanky. Kořen je vhodný k podpoře vylučování a pročištění těla. Kořen obsahuje minerální látky, flavonoidy, arginin, třísloviny, silice, cholin, inulin – což je nejcennější složka.
Inulin je druh rozpustné vlákniny a je prospěšná pro střevní mikroflóru. Je to látka, která pomáhá zlepšit metabolismus a normalizuje trávicí systém. Lze jej používat v podobě tinktury.
Kořen čekanky je zajímavý také z hlediska výživového. Z rozemletého sušeného kořene se vyrábí cikorka, což je náhražka kávy. Neobsahuje kofein, takže je vhodná pro lidi s vysokém krevním tlakem.
Z kořene se také vyrábí čekankový sirup, kterým se dá velmi dobře nahradit bílý cukr. Čekankový sirup obsahuje 70% inulinu. Díky tomu, že inulin podporuje růst střevních bakterií, které jsou zapojeny do metabolismu sacharidů, zlepšuje tak i kontrolu hladiny cukru. Po jeho konzumaci nedochází k výkyvům glukózy v krvi, má tedy nízký glykemický index. Má příjemnou sladkou chuť, je podobná sladivosti medu. Označuje se také jako Low Carb sladidlo. Je tedy zdravou alternativou běžného cukru.
