ŠÍPEK OBECNÝ

Je nejužitečnějším plodem podzimu a rané zimy. A jeho využití se neomezuje jen na čaj z plodů. Plody šípků se dají sušit, lze z nich vyrobit prášek, sirupy, vína či marmelády.

Šípky se sbírají v období podzimu. Před prvními mrazy se sbírají plody na sušení. Promrzlé plody jsou nejsladší a vhodné pro přípravu různých omáček a marmelád.

Šípky jsou vedle rakytníku nebo jiného exotického ovoce jedním z nejbohatších zdrojů vitamínu C v přírodě.

Plody šípků obsahují třísloviny, kyselinu citronovou, kyselinu jablečnou, flavonoidy, pektin. Pektin je forma rozpustné vlákniny, která obecně zlepšuje střevní prostředí. Podporuje trávení a tvorbu zdravých bakterií.

Šípky obsahují také antioxidanty, což jsou rostlinné chemikálie, které jsou přirozeně protizánětlivé, chrání imunitní buňky před poškozením vlivem životního prostředí a podporují produkci bílých krvinek. Také jsou zodpovědné za boj s volnými radikály, které poškozují buňky, zapříčiňují jejich předčasné stárnutí a dlouhodobý oxidační stres.

Z vitamínu obsahují například vitamín C, vitamíny skupiny B, vitamín K. Z minerálu fosfor, vápník, draslík, hořčík.

Šípky byly po staletí používány k boji proti infekcím a projevům onemocnění jako jsou kašel, nachlazení, chřipka, dýchací obtíže. Velký obsah vitamínu C podporuje imunitu, je však rozhodující pro celkové zdraví organismu.

Vitamín C podporuje tvorbu kolagenu, což je protein, který je zodpovědný za zajištění pružnosti pokožky. Proto se také z šípku vyrábí i pleťové oleje.

Šípkový olej pokožku hydratuje a chrání proti volným radikálům. Pomáhá v kůži mírnit zánětlivé procesy a zčervenání, vyrovnávat tón pleti. Pomáhá také s častými problémy pleti, jako je akné, ekzém a jiné dermatitidy.

Napsat komentář